Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój ostatni posiłek? Nieodpowiednie produkty mogą się przyczynić do bezsenności i zaburzeń snu, a te właściwe z kolei sprawić, że Twoja regeneracja przebiegnie bez większych problemów. W jaki sposób Twoja dieta [...]
W kontekście dietetycznym tytuł brzmi prowokacyjnie. Od kilku bowiem lat możemy zaobserwować coraz większe zaostrzenie konfliktów dwóch podejść żywieniowych. Również badania sprawdzające dwa skrajnie różne rodzaje diet jedną: wysokotłuszczową a niskowęglowodanową i drugą jej przeciwną (widzimy pewne podobieństwa do diet wyjściowych do diety [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Śniadanie a trening Jeszcze inaczej będzie sprawa miała się w przypadku porannych [...]
[...] szczęścia, ponieważ dzięki niemu czujemy się zdrowsi i szczęśliwsi. Z reguły wystarczają naturalne sposoby na zwiększenie serotoniny, np. odpowiednia dieta bogata w produkty zawierające tryptofan lub zmiana stylu życia. Czasami jednak problemy emocjonalne są na tyle poważne, że nie ma co zwlekać z udaniem się do specjalisty. Pamiętaj, że [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają [...]
[...] peklowanie, solenie, fermentacja, wędzenie itd. (wszystkie te procesy mają wydłużyć jego trwałość lub wpłynąć na walory smakowe). Wiemy, iż żywność na bazie zbóż, cukry i produkty mleczne są podstawowymi składnikami diety zachodniej. Jest to dieta mająca kolosalny wpływ na glikemię. Mleko i sfermentowane produkty mleczne, zawierające białka [...]
[...] nieznane strony internetowe reprezentujące e-handel wcale nie muszą być bezpieczne. Ciągle w obiegu istnieją niedopuszczone do obrotu leki, nieznanego pochodzenia zioła lub produkty udające suplementy diety (a mające nielegalną zawartość). Dlatego dobrym pomysłem jest unikanie zakupów na podobnych stronach, a szczególnie jeśli cena jest [...]
[...] magnez itd. Ułatwiają dostarczanie wielu składników, działają na układ adrenergiczny, ułatwiają wykonanie treningu, wywołują pobudzenie. Warto pamiętać, iż tego rodzaju produkty mogą zawierać spore dawki kofeiny (guarany) czy kapsaicyny, dlatego trzeba przemyśleć dodatkowe porcje tych związków pochodzące z innych źródeł, jeśli planuje się [...]
[...] dieta redukcyjna, spalacze, beta-mimetyki itd.), mocno przemyśl, czy potrzebujesz aż tylu węglowodanów (szczególnie w dni nietreningowe) i czy przypadkiem nie są to produkty zbyt niskiej jakości (np. syrop glukozowo-fruktozowy, cukier stołowy, soki owocowe, słodzone napoje, słodycze itd.), zmniejsz nieznacznie nadwyżkę kaloryczną, [...]
[...] stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, owoce cytrusowe, wątroba i innego produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B9 jest syntetyzowana przez rośliny. Szybko wchłania się w jelicie cienkim, nadmiar jest wydalany z moczem. Kwas foliowy jest słabo [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Arnold Schwarzenegger do dzisiaj budzi dyskusje oraz kontrowersje. W sumie jest to bardziej temat do działu fit-plota i można by dyskutować godzinami, czy „austriacki dąb” ma rację czy też nie. Trening barków według Svenda Karlsena Karlsen jest słynnym trójboistą, mniej znanym kulturystą IFBB (kontuzja przerwała obiecującą karierę) i w swoim [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] że poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, być może częściowo ze względu na zawarte w nim probiotyki. Badania wykazały, że jogurt i inne produkty mleczne mogą prowadzić do utraty wagi i lepszego składu ciała u osób z cukrzycą typu 2. Uważa się, że odpowiada za to duża zawartość wapnia i sprzężonych kwasów [...]
[...] żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] a więc patrz punkt nr 6 na liście. Dodatkowe porcje kalorii powodują, że utrzymujesz duży, dodatni bilans energetyczny. Dlatego nie chudniesz. Jeśli już musisz podjadać, to produkty niskokaloryczne, niektóre rodzaje warzyw czy owoców. Najbezpieczniej jest tego nie robić, czyli trzymać się ustalonego reżimu dietetycznego. Referencje: “Increased [...]
[...] oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. Dostaniesz raka i jest to prawie pewne. Dlaczego? Bo zjadasz wysokoprzetworzone produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma tu żadnego znaczenia dodatek karagenu, jeśli te produkty składają się z samych szkodliwych dla ustroju składników. Akurat [...]